PEAK EVERYTHING

För några veckor sedan twittrade jag och tipsade om ett avsnitt av vetenskapens värld på svt play om naturens sinande resurser. Sedan dess har dessa teorier kommit och gått i mitt huvud och jag kände att det var dags att se om detta avsnitt. Och det borde alla göra vill jag påstå för enligt mig är detta oerhört relevant oavsett vilken bransch man arbetar inom. Men pass på, avsnittet ligger endast uppe tills den 15e dec! Du finner det här.

Det handlar om peak oil och sedermera peak everything där bl.a teoretikern Richard Heinberg framför sina resonemang om vad som kommer att hända med ekonomin och med världen när vi når toppen för hur mycket olja vi kan utvinna i världen. Enligt Heinberg har vi förlitat oss på och blivit vana vid billig energi och då framförallt i form av olja. För ingenstans i världen kan vi få arbete utfört lika billigt som genom oljans energi. Den ekonomiska tillväxten baseras enligt Heinberg på billig energi och när det inte längre är möjligt kommer ekonomierna att fallera.
Så vad händer när vi inte kan förlita oss på billig energi som vi vant oss vid? Vad händer när råvarorna tar slut och vi inte längre kan producera, producera och producera? Kanske blir mänskligt arbete värt något igen och kanske kommer vi som Heinberg förutspår börja leva ett liv som mer påminner om det liv vi levde på 1700-talet. Han är en domedagsprofet säger många och han avfärdar snabbt världens försök till alternativa energikällor. De anses inte kunna täcka det gigantiska hålet som skapas när oljan försvunnit.

Vad tror du – panik eller det reder sig?

  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.

Additional comments powered by BackType

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes